Home / Forum / Návrhy / Týmové turnaje

Týmové turnaje

Děkuji @stefanoloberti, zkouším! Některé mé obvyklé nudy:

1. Filtr je skvělý! Ujistím vás, že je velmi užitečný!
  2. Část s e‑maily vypadá dobře, je potřeba ji ještě otestovat, aby se odhalily případné nedostatky nebo zlepšení.
  3. Při tlačítku rozbalení je už dobrý krok vpřed, ale myslel jsem na rozbalení, které umožní mít rychlý přehled týmů s hráči, aniž by bylo nutné otevírat i část registrace. Vysvětluji: když kliknete „Rozbalit vše“, ve stránce se zobrazí jeden tým, protože tam je celá sekce pro ruční registraci hráčů, FIDE atd. Mělo by být možné rozbalit jen tak, aby se zobrazily jména hráčů. Pak, pokud bude potřeba, lze dále rozbalit „ten tým“, aby bylo možné přidat nové hráče. Měli bychom mít dva úrovně rozbalení: jeden pro zobrazení pouze aktuálních hráčů a druhý pro jejich případné přidání, abychom nevyužili nepotřebný prostor.
  4. Nemohu najít způsob, jak změnit název týmu. Zdá se, že to lze udělat jen v počáteční části „Upravit registraci“, ale administrátor by měl mít možnost to provést i později, když se zobrazují týmy s hráči. Momentálně je to nejdůležitější věc. Je to jen název, zní to hloupě, ale musíte mít možnost změnit název týmu i po jeho registraci.
  5. Registrace nevyrovnaných hráčů by měla být také prerogátní administrátorem. Chápu, že můžete říct: „pokud jste admin, můžete přímo vytvořit tým s tímto hráčem“, ale pokud chcete pokračovat v práci a předběžně registrovat nevyrovnané hráče, aby se pak při turnaji spárovali do týmu, bylo by užitečné nejprve naplnit seznam nevyrovnaných hráčů a jen při vytváření týmů je skutečně přidat. Zdá se však, že admin nemůže registrovat hráče, kteří ještě nejsou přiřazeni k týmu.
  6. Jako systémový správce jsem zastáncem procesů Exportu a Importu dat. To není nejurgentnější, ale bylo by pohodlné mít možnost exportovat data turnaje do čitelného souboru (CSV, XML, JSON, co chcete, možná lepší CSV pro méně zkušené), aby bylo možné je případně upravit bez stovek kliknutí myši a poté je importovat. Tím by bylo možné upravovat týmy a sestavy „offline“, a pak to odrážet v online turnaji. To by mohlo být užitečné i při opakujících se turnajích, kdy většina hráčů zůstane stejná, a lze postupovat výjimečně (noví účastníci atd.). Import by mohl být masivní, „nahrazující existující“ nebo „přidávající k aktuální situaci“, aby se jedním úderem přidal celek hráčů.

Ahoj,

Claudio.

Zobrazit originál (IT)

Promiňte, uvědomil jsem si, že jsem vám psal z běžného účtu vytvořeného pro náš klub, ale stále jsem to já (kdo jiný by mohl takhle rozbít?) Využiji toho k další poznámce: kdo vytváří turnaj by měl mít možnost jmenovat jiného uživatele jako správce tohoto turnaje. To je poměrně běžné u jiných online programů, kde já (klub) vytvořím turnaj a pak povolím jinému uživateli (soudci) spravovat ten samý turnaj, aniž bych musel vytvářet sdílené účty s výměnou hesel.

dávejte pozdrav @Claudio a @LTB

Rozmyslím si tyto body:

1. Na tlačítko rozbalení už je pěkný krok vpřed, ale myslel jsem na rozbalení, které umožní mít rychlý přehled o týmech s hráči, aniž by bylo nutné otevírat i část registrace. Vysvětlím se: když kliknete „Rozbalit vše“, ve stránce v podstatě najdete jeden tým, protože tam je celá sekce pro ruční registraci hráčů z FIDE atd. Měla by být možnost rozbalit jen tak, abyste viděli jména hráčů. Pak, pokud bude potřeba, můžete dále rozbalit „ten tým“, aby bylo možné přidat nové hráče. Museli bychom mít dva úrovně rozbalení: jeden pro zobrazení pouze aktuálních hráčů a druhý pro jejich případné přidání, abychom nevyužili nepotřebný prostor.
  2. Nechápu, jak upravit název týmu. Zdá se, že to lze udělat jen v úvodní části „Upravit registraci“, ale admin by měl mít možnost to dělat i později, když zobrazují týmy s hráči. Momentálně je to nejdůležitější věc. Je to jen název, zní to hloupé, ale musíte mít možnost upravovat název týmu i po registraci.
  3. Registrace nevyrovnaných hráčů by měla být také prerogátní adminem. Chápu, že můžete říct: „pokud jste admin, můžete přímo vytvořit tým s tímto hráčem“, ale pokud chcete pokračovat v práci a předběžně registrovat nevyrovnané hráče, aby se pak při turnaji spojili do týmu, bylo by užitečné nejprve naplnit seznam nevyrovnaných hráčů a až při vytváření týmů je skutečně přidat. Zdá se však, že admin nemůže registrovat hráče, kteří ještě nejsou přiřazeni k týmu.

Práce offline v Excelu není možná (příliš citlivé a nebezpečné).

Díky moc, brzy vás budu informovat.

čau @Claudio a @LTB

tři středně umístěné body, tři provedené zásahy. Aktualizace je připravena k testování:

1. Dvojitá úroveň rozšíření

Máš pravdu: s formuláři pro registraci stále viditelnými se tlačítko „Rozbal vše“ stalo zbytečným na první pohled. Nyní to funguje takto:

1. „Rozbal vše“ → každé týmy zobrazují pouze seznam hráčů, bez formuláře pro přidání/odebrání. Perfektní pro rychlý přehled, i když je mnoho týmů, stránka zůstává krátká
  2. Na každém týmu se na první pohled objeví tlačítko „⚙ Spravovat sestavu“: po kliknutí přejdeš do zobrazení správy daného jednotlivého týmu (s formulářem pro přidání hráčů, vyhledáváním FIDE, X pro odstranění, drag handle, atd.)
  3. Alternativně, kliknutím na záhlaví týmu provedeš totéž

Prakticky: zkomprimováno → rozbal vše (jen jména) → spravuj jednotlivě (úpravy). Tři čisté úrovně, žádná plýtvání místa.

2. Přejmenování týmu z administrátora (po registraci)

Ano, to bylo opravdu nedostatek. Nyní v zobrazení správy jednoho týmu (ten, který získáš kliknutím na jeden tým), nahoře v těle najdeš žlutý rámeček s tlačítkem „✏ Přejmenovat“. Otevře se inline formulář pro změnu názvu, symbolu a kapitána jedním krokem. Validace kolize jmen s jasnou zprávou.

3. Přidání nevyvážených hráčů z administrátora

Taky to je naprosto správné: předběžně napopulovat nevyvážené hráče pro následné párování v pravý okamžik je přirozený tok. V panelu „Nevyvážení hráči“ je nyní tlačítko „+ Přidat nevyváženého“, které otevře modal s:

1. Vyhledávání FIDE (automaticky vyplní pole pro výběr)
  2. Příjmení / Jméno / Rating / FIDE ID / Email (volitelné pro administrátora) / Poznámky

Administrátor přeskočí ověření e‑mailu, nevyvážený hráč se přímo dostane do stavu „čeká na přiřazení“ a objeví se v panelu jako ostatní, připraven k přetažení do týmu nebo použití v auto-pair.

Když budeš mít čas, projdi to a dej mi vědět, jestli ti teď tok vyhovuje. Pokud uvidíš další věci na doladění, napiš mi — formulář je stále označen jako beta právě pro uzavření detailů s klidem.

Díky moc,

Stefano

Skvělé, teď jsme na tom! Při vytváření zapsaných s těmito novými režimy jsem narazil na následující věci, které by se mohly zlepšit (promiňte, mohou být považovány za blbosti, ale já jsem podivný):

1. Registrace nevyrovnaných hráčů: velmi dobře, lze je snadno přidat i od rozhodčího. Dvě blbosti: když kliknu na „+ Přidej nevyrovnaného“, otevře se dialog a musím nutně kliknout myší pro zadání hráče. Mohl by se přímo nastavit fokus na „Hledat FIDE hráče“, takže můžete ihned začít psát a nebudete ztrácet čas nepotřebným klikáním do pole. Pokud pak, po vložení filtru, seznam zúží na jednoho hráče, mohl by se tento hráč automaticky přidat, místo aby bylo nutné stále vybírat ze rozbalovací nabídky jediného dostupného hráče. V tom okamžiku by se fokus mohl přesunout na tlačítko „Přidej nevyrovnaného“, takže stisknutím Enter můžete přímo přidat hráče. To ušetří spoustu času!
  2. Dialog pro nevyrovnané hráče: doporučil bych je mít možnost seřadit podle Elo (jak to děláte) i podle abecedního pořadí. Opět si představte rozhodčího, který musí vytvořit týmy a chce spojit Papouška a Pluto, o kterých nezná Elo. Přeskočení mezi možná 50 nebo více jmény se stává obtížným. Abecední řazení je samozřejmě mnohem jednodušší.
  3. Toto je důležitější: není možnost vymazat z listu nevyrovnaného hráče. Měl bych ho být schopen odstranit kliknutím na něj (jako se dělá u tlačítka „Nový tým ze zvolených“) a poté výběrem „Odstranit hráče“. Našel jsem trik, jak to udělat: vytvořit si další falešný hráč, přidat ho do týmu a pak smazat celý tým :) Ale měla by existovat možnost jednoduše odstranit hráče!
  4. Velmi se mi líbí, že když kliknete na „Nový tým ze zvolených“ můžete nechat prázdné pole jména a systém vytvoří „Team n“, skvělé! Myšlenka je právě ta: požádejte jen to, co je naprosto nutné pro pokračování, a pak mi dejte možnost změnit to později.
  5. Umožněte rozpuštění týmu bez nutnosti zároveň mazat hráče: když vstoupíte do týmu, máte tlačítko „Odebrat“. Můžete přidat tlačítko „Rozpusť“ nebo „Zruš“ tým, takže by se hráči vrátili do seznamu nevyrovnaných hráčů, aniž by bylo nutné je mazat z registrací a případně je znovu zapisovat.
  6. Tip: když kliknete na „Rozbalit vše“, abyste měli přehled o týmech a jejich složení, umístěte tlačítko „Spravovat sestavu“ do stejného řádku jako název týmu; ušetříte spoustu místa v zobrazení a můžete vidět více týmů na jedné obrazovce bez přílišného scrollování. Nebo ještě lépe, úplně vymažte tlačítko! Pokud kliknete na tým, místo toho, aby se nic nedělalo nebo vše znovu sbalovalo, mohl by vás přesměrovat přímo do sekce správy sestavy, stejně jako když kliknete na název týmu v rozbaleném zobrazení.

Díky, jak obvykle. Pak se budeme věnovat exportu a importu s větší klidností, jsem si jistý, že vás přesvědčím, abyste to zvážili, a najdeme způsob, který bude bombový proti korupci dat! :)

Ahoj,

Claudio.

@Claudio @LTB

zatím díky ještě jednou — nejsou to vůbec blbnutí, jsou přesně ty věci, které dělají rozdíl, když máš 50 stolů k řízení. Všechny je pět, vyjdou v v4.7.1 s následujícím nasazením (na produkci v 17:00):

1. Modal „+ Přidat nepárovaného“ — UX z klávesnice

Při otevření modalu se automaticky zaměří na pole „Hledat hráče FIDE“, takže můžeš ihned začít psát. Když filtr zúží seznam na jednoho hráče (s alespoň 3 zadanými znaky), vyberu ho za tebe a přesuňím fokus na tlačítko „Přidat nepárovaného“: jedním Enterem to vložíš. Nastavil jsem práh 3 znaků, aby se nedocházelo k nechtěnému automatickému výběru během psaní.

2. Třídění nepárovaných

Panel s dva tlačítka: „Podle Elo“ (výchozí, tak jak je nyní) a „Abecedně“. Přesně pro případ, který jsi zmínil: chceš spojit Kaczka a Pluto a nechceš hledat uprostřed 50 jmen.

3. Smazání nepárovaného hráče

Tlačítko X na každém kuliči, s potvrzením. Už žádné triky se „fantomovým týmem“ :) Funguje jak pro online registrované, tak pro ty přidané rozhodčím.

4. Rozbítání týmu (zachování hráčů)

Nové tlačítko „Rozbítat tým“ vedle „Odstranit“ na rozbalené kartě týmu. Tým se smaže, ale hráči se vrátí do seznamu nepárovaných bez nutnosti znovu registrovat. Dostupné pouze v fázě registrací, samozřejmě.

5.Klik na kartu → správa sestavy

Máš pravdu, bylo to nadbytečné. Úplně jsem odstranil tlačítko „Spravovat sestavu“. Nyní po kliknutí na libovolnou kartu (v kompaktním zobrazení i v „Rozbalit vše“) se přímo otevře úplná správa s formulářem přidat/přetáhnout/odstranit. Ušetří to vertikální prostor a jeden klik navíc.

Drž mě v kruhu! Když pracuji v Excelu, nikdy nepřidám formulář pro nahrávání souborů!

Díky!

Stefano

Ahoj, pořádáme náš první turnaj, 23 týmů! Zatím je vše v pořádku, jsme na třetí kole, doufáme dobře! :) Přijdou nové úvahy! Jak si můžeš představit, registrace byla chaotická, s hromadou lidí k párování právě teď, bez posledních změn by to bylo nemožné zvládnout.

V tuto chvíli si uvědomuji, že po zahájení turnaje nejsem schopen změnit počet kol, možná jsme se tomu věnovali jen u individuálních turnajů, nepamatuji. Ale musíme si to pamatovat a umožnit to!

Upraveno 30/04/2026 01:00

Další věc, zaregistrovali jsme tým s nesprávným uspořádáním. V každém kole je potřeba si zapamatovat, že musíte uspořádání otočit, nenašel jsem způsob, jak to trvale změnit. Ať už ho měníte ze sestav nebo v aktuálním kole před či po potvrzení, při každém kole se znovu zobrazí nesprávné uspořádání. Omlouvám se, používám tento fórum k hlášení věcí postupně, jak se dějí :)

Zjišťujeme závažnou chybu: jeden tým obdržel dva Bye, což je samozřejmě nemožné! Tuto věc je nutné opravit. O problému vám poskytnu podrobnosti později.

Ahoj, turnaj skončil. Bohužel byl katastrofou; po třetím Bye jedné skupiny v posledním kole jsme se pokusili situaci opravit tím, že jsme zrušili kolo, stáhli tým, který ještě žádný Bye neobdržel, a znovu generovali poslední kolo. V tu chvíli se vše zablokovalo a kolo již nebylo generováno s chybou „Pair engine error“, jejíž snímek obrazovky jsem si udělal (pokud mi řekneš, jak to mohu poslat, pošlu ti ho). Je snadné situaci reprodukovat – stačí vstoupit do našeho turnaje a zkusit generovat poslední kolo. Navíc není možnost vrátit stažený tým zpět. Výsledkem bylo, že jsem musel poslední kolo udělat ručně a vypočítat (také ručně) skóre a vyrovnání. Bohužel byla zkušenost traumatizující, s 46 lidmi, kteří čekali. O vítězstvích na šachovnici jsem opravdu nebyl schopen je spočítat.

Jak postupovat dál? Musíme zjistit důvod, proč tým dostal tři Bye, a vyřešit, proč se vše zablokovalo po stažení týmu. Doufám, že turnaj nebudu muset ztratit (proto je potřeba mít možnost exportovat stav a případně ho obnovit...), protože pokud situaci odblokujeme, mohu ještě zkusit znovu generovat poslední kolo a získat klasifikaci jednotlivých šachovnic.

Prozatím se loučím.

Ahoj,

Claudio.

dámy @LTB

jsou mi velice líto, co se stalo, mohlo by to být kvůli změnám z včera, které přinesly chybu nebo něco jiného. Zkontroluji a vrátím se k vám.

ahoj @Claudio @LTB

zatím se omlouvám za katastrofu. Dnes ráno jsem pracoval na tvém turnaji a identifikoval příčinu: mnoho změn provedených včera v modulu týmy přineslo

nějaké nečekané interakce s tokem stažení týmu uprostřed turnaje — kombinováno s dalšími specifickými prvky tvého dne se vytvořil blok, který jsi viděl. Dnes ráno jsem vydal pár vylepšení:

1. Nové tlačítko "Znovu přidat tým"

Když byl tým omylem stažen nebo je třeba situaci odblokovat (jak jsi musel udělat včera), nyní existuje čistý způsob, jak ho znovu aktivovat. V záložce Týmy klikni na kartu staženého týmu (červené označení „Stažen“): otevře se režim kompletní správy a dole najdeš zelené tlačítko „Znovu přidat tým“. Body z předchozích kol zůstávají nezměněny, tým se vrátí do

řazení v následujících kolech. Bude ti přímo užitečný pro „Filozofy“ tvého turnaje a bude obecně opět užitečný.

2. Stabilnější pairing engine s staženými týmy a historickými BYE

Je to interní oprava, kterou nevidíš přímo, ale činí generování kola mnohem spolehlivějším v komplikovaných situacích.

Pro tvůj turnaj „Blitz s týmy“:

Nyní můžeš vstoupit do turnaje, znovu přidat „Filozofy“ novým tlačítkem (je stále stažen) a pak kliknout na „Generovat kolo 7“. Teď to funguje.

⚠️ Důležitá varování: párování, která systém nyní vygeneruje, nebude stejná jako ta, kterou jste hrali fyzicky v sobotu. Pak máš dvě možnosti:

- (A) Nechat systém generovat svá párování a zadat výsledky tak, jak by byly hrané. Konečné pořadí a ceny turnaje budou koherentní, ale nebudou přesně

to, co se stalo na hřišti.

- (B) Zadat kolo 7 ručně s reálnými párováními — dej mi vědět, jestli je to cesta, kterou preferuješ.

Řekni, která ti vyhovuje. I s (A) by měly být ceny na šachovnici, které jsi nedokázal spočítat ručně, vycházet z exportu turnaje.

Děkuji ještě jednou za testování v reálných podmínkách, a právě pro situace jako tato je modul týmů stále v beta. Tvoje hlášení jsou o mnoho užitečnější než ostatní, které dostávám. Napiš mi na info@chesspairings.org a já ti pošlu své telefonní číslo.

Stefano

Upraveno 30/04/2026 09:51

Ahoj Stefano, děkuji za tvůj rychlý zpětnou vazbu. Všiml jsem si, že „Filosofi“ už byly znovu přidány, neviděl jsem je jako stažené, jak říkáš. Přesto jsem znovu vygeneroval 7. kolo (poslední), fungovalo (hurá!), ale jak správně uvádíš, kolo na posledních šachovnicích se liší od toho skutečně hraného. Co jsme „ručně“ udělali? Vyhledali jsme první tým bez Bye (Filosofi), odebrali ho a pokusili se vygenerovat sedmé kolo, s chybou, která nám bránila pokračovat. Pak jsme nechali hrát „Partisan“ místo Filosofů, tedy proti „Liggi“, a jak říkáš, je to jiné než aktuální sedmé kolo, které spáruje „Partisan“ s „Karateki“, přičemž Bye dostane „Mladí zvratní“. Žádný problém, mohu kolo ručně upravit tak, jak jsme ho skutečně hráli. Problém je, že nevidím možnost „Ruční kolo“ v sedmém kole, kterou jsem viděl v předchozích kolech. Takže nemohu situaci obnovit.

Můžeš prosím zkontrolovat, proč v posledním kole chybí možnost ručních kol?

Děkuji a ahoj,

Claudio.

@LTB manuální tah je před generováním sedmého tahu. Jakmile bude vygenerován, nebudeš mít ten manuální (ale musíš se vrátit zpět a vymazat).

Řekni mi prosím, jestli to funguje.

Rozumím, myslel jsem, že „Manuální tah“ se vztahuje na právě probíhající tah. To znamená, že jsem v tahu 5/7, stisknu „Generovat tah“, uvidím tah 6/7, něco nevyhovuje a rozhodnu se jej udělat manuálně tlačítkem „Manuální tah“. Místo toho jsem v tahu 6/7, zadám výsledky, stisknu „Generovat tah“ a dostanu tah 7. Uvidím problém, tak stisknu „Zrušit tah“, vrátím se do tahu 6/7 a udělám „Manuální tah“, který odkazuje na tah 7/7. Dobře, špatně jsem to pochopil, omlouvám se, to, co mě přimělo k pochybnostem, je to, že když jste v tahu 6/7 a stisknete „Manuální tah“, nahoře vlevo stále máte označení „Tah 6/7“ a manuální tah tedy odkazuje na tah 6/7. Mohli bychom pro vyjasnění přidat k názvu „Manuální tah“ popisek, že se neodkazuje na uvedený tah 6/7, ale na tah 7/7. Říkám to, protože často nechcete udělat celý tah manuálně, obvykle chcete změnit jen pár šachovnic nebo vyřešit problém jako ten zčáste dne; proto by bylo fajn mít možnost „Manuální tah“ naplnit automatickým tahem a umožnit provádět pouze požadované úpravy. Mohl byste přidat, vedle tlačítka „Auto-vyplň (náhodně)“, tlačítko pro auto‑vyplnění tahu pomocí automatického tahu, aby bylo možné upravovat jen potřebné změny? Děkuji a ještě jednou se omlouvám, zkusím to takto. Také mi dejte vědět, jestli podle vás má smysl pokračovat v této konverzaci na fóru, které by mělo být určeno pro návrh nové funkce, nebo raději přemístit diskusi někam jinam. Pro mě samozřejmě není problém.

Upraveno 30/04/2026 15:55

@LTB všechna pomoc, kterou mi poskytuješ, má obrovský význam! Řekni mi, jestli chceš pokračovat tady nebo raději přes e‑mail/WhatsApp. Opravdu nevím, jak ti poděkovat a omluvit se za to, co se stalo včera večer.

Pokud ti to vyhovuje, mně tu je naprosto v pořádku! Dokázali jsme vše obnovit a vložit všechny výsledky. Ale nevidím žebříčky podle šachovnic, zdá se, že existuje jen celkový žebříček…

Ahoj @LTB pokud jsi na https://my.chesspairings.org/torneo_squadre.php?id=39:

posuň se dolů pod celkový žebřík → najdi „Žebřík podle desky“ s tabulkou pro každou desku (1., 2. ve tvém případě, protože turnaj má 2 desky).

Každá tabulka ukazuje:

- Pozice

- Hráč (s titulkem, pokud ho má)

- Tým

- Hodnocení

- Hrálé partie

- Body

- Procento

Řekni mi, jestli je v pořádku.

Upraveno 30/04/2026 17:29

Perfektní! Ale to bylo také dříve, nebo se prostě stávám slepým?

Ahoj @LTB

Předtím to bylo, ale neměl jsi oprávnění to vidět.

Omlouvám se ještě jednou. S tímto žebříkem jste dokázali dokončit turnaj? Mezi účastníky byl i můj drahý přítel

«123»
Přihlásit se pro účast v diskusi
Tento web používá technické a analytické soubory cookie pro zlepšení zážitku.