Home / Forum / Návrhy / Týmové turnaje

Týmové turnaje

Ahoj, máš záměr implementovat správu týmových turnajů?

Zobrazit originál (IT)

Ahoj @Claudio 

ano. Doufám, že jsem to zvládl do 10. dubna. Pracuji na tom už nějakou dobu, ale ještě není tak použitelné, jak bych si přál!

Už jsi platformu vyzkoušel? Jak ti připadala? Návrhy a zpětná vazba jsou vítány.

S.

Upraveno 01/04/2026 17:05

Ano, vyzkoušel jsem to, musím říct, že jsi udělal skvělou práci, a pokud jsem správně pochopil, v necelém okamžiku! A komentář „nepříliš užitečné podle mého názoru“ hovoří dlouho, zní to jako od mě! Doufám, že to vyzkážu lépe a dám ti nějakou smysluplnější zpětnou vazbu. Udělal jsem testový turnaj a trpěl nedostatkem možnosti upravit turnaj po jeho zahájení... už se mi stalo například, že musel přidat kolo do již zahájeného turnaje, a ne mít tuto a další možnost může být omezující. Skutečnost je taková, že během turnaje se mohou vyskytnout tolik výjimek, že je třeba je zvládnout okamžitě (zatímco všichni čekají na další kolo), že není snadné je všechny předvídat. Děkuji za práci, kterou děláš! Doufám, že brzy znovu uslyšíme.

Claudio.

Upraveno 01/04/2026 21:15

Děkuji, Claudio! Dám ti vědět o novinkách

@Claudio implementoval jsem funkci pro přidání kol do probíhajícího turnaje:

Dejte mi vědět, jestli to bylo to, co jste měl na mysli, a pokud máte další požadavky (váš feedback byl skvělý). Teď se vracím k týmovému turnaji, o kterém vám poskytuji několik předběžných informací:

Gratuluji! Určitě to vyzkouším. A až implementuješ týmový turnaj „jak se ti líbí :)“, vyzkoušíme ho na místě v našem klubu. Ještě jednou díky!

@Claudio do jakého kruhu patříš?

stefanoloberti napsal(a):
@Claudio do jakého kruhu patříš?...

Jsme v Turíně, z Libereho turnéového střediska Borgu (LTB pro přátele)!

@Claudio my z Alessandrie. Byli jsme v CUSPO Politechnikum, kde jsme pořádali turnaj v březnu (organizovaný vámi).

@Claudio šťastné Velikonoce! Otevřel jsem beta verzi turnaje na týmy: https://my.chesspairings.org/torneo_squadre.php s bannerem, který uživatele upozorňuje, že zatím byla testována jen málo partií:

Beta režim — Turnaje na týmy jsou stále v beta fázi a byly otestovány jen několika partiemi. Některé funkce se mohou nechat správně fungovat. Doporučujeme vytvořit testovací turnaje a nahlásit případné chyby – okamžitě je vyřešíme! Nahlásit problém

@Claudio již jsi více používal software?

Ahoj Stefano, právě jsme se chystali udělat test na místě. Neber to jako provokaci, buď trpělivý, ale poprvé to otestujeme vedle jiného programu pro střídání, který už byl používán v minulosti, abychom viděli výhody, nedostatky a rozdíly mezi nimi. Existuje jeden bod, se kterým v praxi máme potíže. My například organizujeme, jak vím, turnaj na čtvercové pole, kde je tým reprezentován dvěma hráči. Problém je ten, že ne všichni mají již složený tým. Takže momentálně přijímáme registrace (s jiným programem pro správu registrací, který začíná na Ve a končí na sus, jen abychom neuváděli jména) jako by to byl individuální turnaj. Pak, v okamžiku turnaje (protože tento registrační program zatím nepodporuje párování pro týmové turnaje), vytváříme týmy ručně spárovanými hráči z druhého programu pro střídání týmů, který začíná na Ve a končí na ga. Bylo by zajímavé, kdyby se to dalo zvládnout bez této manuální práce, tedy aby turnaj mohl přijímat registrace i od těch, kteří nejsou kapitánem a ještě nemají složený tým. Tito hráči by mohli jít do nějakého „poolu“ nevyrovnaných hráčů, které by mohlo program samotný přiřadit do týmu (správa registrací a střídání). Program by mohl vypsat nevyrovnané hráče a umožnit je kdykoliv (předtím nebo okamžitě v době, kdy musí turnaj začít) spárovat do týmu. Omlouvám se za rozvláčnost a doufám, že jsem to nějak vysvětlil. Co si myslíš o takové správě? A bylo by také důležité (existují lidé odlišně mladí, kterým je těžké něco vysvětlit) aby bylo možné se zaregistrovat i bez registrace na webu, co nejvíce usnadňující postup registrace. Díky a ahoj.

Ahoj Claudio

Děkuji za tvůj nápad. Musím lépe pochopit, jak funguje to, co jsi mi vysvětlil (a zjistit, jestli jsem to správně pochopil, protože jak ti říkám, nejsem moc zvyklý na hru).

Co se týče porovnání, opravdu si toho vážím – je to, co hledám. Mít možnost být srovnán s fungujícím softwarem je jediný způsob, jak to pochopit.

Jsem si jistý, že individuální část funguje (bbp pairings a gacrux jsou používány všemi), ale u týmových kombinací mám méně možností k porovnání. Buď přísný! Ještě jednou díky @Claudio 

Ahoj, další úvahy ohledně registrací týmových turnajů:

1. Předešlá stránka je v pořádku, i když musím lépe pochopit dopady příznaku „Online registrace týmů“; pokud jej nevyznačíte, znamená to, že nikdo (kapitán nebo nikdo) se nemůže online zaregistrovat?! Jak říkám, pravděpodobně to pochopím později, prozatím ho vyznačuji.
  2. Druhá stránka, první „problém“. Nemám ještě žádné registrace, registrace musí probíhat online. Ale formulář vyžaduje alespoň dva zaregistrované týmy, aby mohl pokračovat. Měl bych být schopen vytvořit „prázdný“ kontejner i bez týmů. Vytvořím si dva fiktivní ("Team 1" a "Team 2").
  3. Třetí stránka. Zde vidím možnost přidat hráče do dříve vytvořených týmů. Ale jak říkám, momentálně ještě nemám žádné týmy. Přesto mi formulář umožňuje pokračovat, ok!
  4. Čtvrtá stránka, zkouška. Dobře, že jste navrhli výchozí hodnotu. Některé programy neuvádí žádnou výchozí zkoušku a neumožňují pokračovat, pokud je nepřidáte. Ale je správné, aby i ten, kdo sotva ví, co je zkouška, mohl vytvořit turnaj!
  5. Pátá stránka, ok! Mám shrnutí turnaje a své dva fiktivní týmy s nulovými hráči, jak jsem říkal, měl by umožnit vytvořit turnaj i bez týmů. Podle mého názoru by měla být tlačítko „Vytvořit turnaj“ přítomno také na první stránce, poblíž (vlevo) tlačítka Další, aby bylo možné vytvořit prázdný turnaj i bez detailů požadovaných v následujících stránkách. Pokud chce někdo upravit, může projít dalšími stránkami.

Perfektní, turnaj vytvořen! Nyní zde, jako správce turnaje, mám možnost přidávat týmy. Správně dostanu zprávu, že týmy mají méně než dva hráče, měl by podle mého názoru existovat podobný varovný text ohledně počtu týmů, pokud by bylo povoleno vytvořit prázdný turnaj. Zbytek je velmi dobrý, i když některé kroky jsou trochu křehké, ale to uvidíme později. Jedna „nepříjemná“ věc je, že při práci s formacemi se po každém uložení stránka obnoví a vrátí se na začátek. Představte si, že musíte udělat spoustu úprav, a pokaždé se stránka vrací nahoru a nutí vás znovu přejít dolů. S mnoha hráči to dělá věc těžkou.

Přejdeme nyní k bodu, který jsem v předchozí zprávě chtěl vyzdvihnout. Bohužel ne všichni mají již vytvořený tým, mnoho lidí by se chtělo zaregistrovat i bez partnera. Řešení by mohlo být registrace vždy jako kapitán, ale to stále znamená vytvoření nového týmu a vše musí být poté ručně upraveno před turnajem, což je docela křehké, protože musíte (například) použít jeden z dvou týmů, přidat hráče druhého týmu (ručně) a pak vymazat druhý tým. Pokud by bylo možné se registrovat „bez týmu“, ti hráči by skončili v poolu hráčů bez týmu a tehdy by mohl rozhodčí vytvořit tým a vybírat z těchto hráčů „bez týmu“ pro jejich správné umístění.

Další velmi praktický problém nastává, když kliknete na „Spustit turnaj“. Systém vám správně sdělí, že operace je nevratná a už nemůžete provádět úpravy v rámci týmů. Dostanete jeden nebo více pozdnících a i když byste je chtěli vyřadit, měli byste možnost je zaregistrovat a přehodnotit kola. To se zdá nemožné. Další programy vám umožňují při „citlivých operacích“ znovu otevřít registrace, přidat hráče a přehodnotit první kolo. Není to jen o pozdnících, které způsobují problém; někdy si uvědomíte, že jste zapomněli přidat tým, a tak dále. Systém by vám měl vždy umožnit zrušit kolo a znovu otevřít registrace. Například v testovém turnaji jsem ho spustil, ale pro opětovné otevření registrací nevidím jinou cestu než začít od nuly a vytvořit nový! Stejný problém se samozřejmě vyskytuje u běžných individuálních turnajů.

Další úvaha ohledně přiřazení: my obvykle zobrazujeme kolo na videu, když nepřipojíme velký televizní displej k PC, aby lidé mohli přijít k rozhodčímu stolu a sledovat kolo. A zde vzniká vizuální problém, protože často jedna stránka neumožňuje zobrazit všechny stolky a je třeba scrollovat, abyste našli své přiřazení. U týmových turnajů je tento problém ještě výraznější, protože zobrazení je ještě rozšířenější. Podle mého názoru se to řeší (nebo alespoň se přistupuje) tím, že umožníte co nejkompaktnější zobrazení kola. Například by měla být tlačítko, které sbalí všechny jednotlivé šachovnice a zobrazí jen přiřazení týmů (s možností případně rozbalit jednotlivé týmy podle potřeby). Tímto způsobem by se mnoho stolků mohlo vejít na jednu stránku a ukázat přehled. Viděl jsem, že jste vytvořili tlačítko „Tisk kola“, které již dobře řeší problém, ale jak říkám, bylo by vhodné umožnit zobrazit jen názvy týmů místo celé formace. Základní problém je tedy umožnit co nejvíce přiřazení zobrazených na obrazovce bez nutnosti scrollovat stránku. A tento „problém“ se vztahuje také na běžné individuální turnaje, kde je třeba ušetřit co nejvíce místa na obrazovce pro zobrazení kola.

Ahoj,

Claudio.

Upraveno 19/04/2026 14:22

Ahoj @Claudio

Děkuji moc za podrobnou zpětnou vazbu, je to přesně ten typ reakce, kterou potřebuji. Právě jsem vydal verzi 4.6.8, která řeší čtyři body, které jsi zmínil. Shrnu ti je:

1. Wizard týmového turnaje – „prázdný“ turnaj povolený

Nyní v kroku 2 můžeš pokračovat i s 0 nebo 1 týmem. Navíc jsem přidal zelené tlačítko „Vytvořit hned“ vedle tlačítka „Další“ ve kroku 1, takže kdo chce jít přímo k věci, vytvoří kontejner jen se základními informacemi a okamžitě přejde na správu turnaje, kde může přidávat týmy, hráče a postupovat s rozestupem. Zvědavý uživatel si vždy může projít klasické 5 kroků.

2. Otevření registrací po spuštění

Už existovalo tlačítko „Zrušit kolo“, ale dříve nevracelo stav turnaje na „registrace“ – takže jsi byl zablokován, jak říkal. Nyní, když zrušíš kolo 1, systém automaticky otevře registrace: karta „Týmy“ se znovu objeví, můžeš přidat pozdního hráče (nebo tým, který jsi zapomněl) a znovu kliknout na „Spustit turnaj“. Už nemusíš začínat od nuly. Explicitní zpráva ti to potvrdí po zrušení.

3. Kompaktní pohled kola pro projekci

Umístěn centrálně: v kartě „Párování“ je nové tlačítko „Kompaktní pohled“, které sbírá všechny šachovnice a zobrazuje jen párování týmů (jméno + výsledek). Klikni na jednotlivý zápas pro jeho rozbalení podle potřeby. Preference se pamatuje po turnaji, takže pokud ho otevřeš na PC připojeném k TV, automaticky začne v kompaktním režimu příště. Perfektní pro zobrazení mnoha stolů na jedné chvíli.

4. Posun nahoru po každé uložení

Vyřešeno: po jakémkoli uložení (tvorba, výsledek, přeskupování sestavy atd.) stránka obnoví pozici posuvníku na místo, kde jsi byl. Už nemusíš znovu skrolovat dolů pokaždé.

Co se týče funkce, kterou jsem zatím neimplementoval – „pool“ hráčů bez týmu

Na tomto bodě jsi zachytil reálný a zajímavý scénář (tabulka, páry, rychlé turnaje), který v současnosti vyžaduje manuální práci, jak popisuješ. Na to budu pracovat, ale bude to vyžadovat více plánování: veřejná registrace s třetí možností „registrovat se bez partnera“, pohled „nepřiřazení hráčů“ na straně rozhodčího a případně automatické párování. Přidám to do verze 4.7.0 – pokud máš další podrobnosti o ideálním toku (například: chce rozhodčí párovat ručně nebo podle kritéria typu rating? Kdo bude mít roli kapitána vytvořeného páru?) dej mi vědět, pomůže mi to udělat správně.

O příznaku „Online registrace týmů“

Správně: pokud ho nepřepneš, veřejný registrační odkaz se nevygeneruje a nikdo se nemůže registrovat online; budeš muset týmy přidávat ručně. Pod popiskem je popis, ale zřejmě není dostatečně jasný – pokusím se to vylepšit.

Aktualizace už je online. Dej mi vědět, jak probíhá srovnání s „tím, co začíná s Ve“ 😄 – buď přísný, je to jediný způsob, jak zjistit, kde se zlepšit.

Děkuji ještě jednou,

Stefano

Ahoj Stefano,

blahopřání k implementaci navržených změn!

Co se týče párování hráčů bez týmů, mohlo by být skutečně zajímavé mít možnost automaticky párovat nepárované hráče, i když si myslím, že v praxi se vždy dohodnou mezi sebou a proto je ruční operace vytváření týmů tím, co se děje ve většině případů. Navíc je těžké představit si metodu párování, která by uspokojila všechny… Jediná možnost, která mi přijde na mysl, by byla seřadit nepárované hráče podle Elo, rozdělit je do dvou polovin a spárovat prvního z první poloviny s prvním z druhé poloviny, vlastně tak, jak to funguje při prvním kole švicarského turnaje. Samozřejmě bude první tým nejsilnější a poslední nejslabší, ale pokud musíme vybrat metodu, mohla by to být rozumná hypotéza. V rámci týmu je výchozí nastavením kapitánem vždy hráč s nejvyšším Elo, samozřejmě s možností jej v konkrétních případech změnit. Pokud jsou Elo stejné, můžeme použít abecední pořadí.

Je však nezbytné (nebo prioritní), aby bylo možné vypsat hráče bez týmů a snadno je přiřadit do existujícího týmu nebo vytvořit nový tým. Existuje mnoho způsobů, jak to udělat – mohli bychom předpokládat možnost přetáhnout nepárované hráče do týmu, aby se tak přidali, nebo do rámečku nazvaného „Nový tým“, a v tomto případě požadovat podrobnosti o týmu (jméno týmu), možná s výchozím nastavením (vím, Team <n>, kde <n> je unikátní postupné číslo). To vše s cílem co nejrychleji spustit turnaj, aniž bychom museli zadávat všechno nepotřebné. Poté, když se kolo rozběhne, má rozhodčí vždy čas (během hry) zadat podrobnosti, jako jsou jména týmů. Klíčovým tématem by mělo být: „dej mi možnost začít, pak případně doladit“.

Jedna věc, která mi například zdá, že může zabrat hodně času, je nutnost potvrdit sestavu týmu po každém kole. Představ si 50 stolů a potřebu potvrdit sestavu u každého kola :) Měla by existovat možnost typu „Potvrď všechny sestavy“, spustíme kolo a pak máme čas případně něco upravit.

Ahoj,

Claudio.

dobrý den @Claudio tento víkend půjdeme do Locarno hrát a zkusím udělat to, co jsi mi navrhl. Děkuji ti ještě jednou za tvé rady

Ahoj @stefanoloberti, doufám, že turnaj v Locarno proběhl dobře a že jste se bavili! Vím, že když jsi mě vyzval k poskytnutí nějakých návrhů, udělal jsi si na nohou kladivo – nic špatného… Tady je pár dalších úvah ohledně registrací týmových turnajů:

- Nelze změnit název týmu během registrace! Předpokládám, že to může být problém, když by hráč chtěl přihlásit přímo do již existujícího týmu a má odkaz na něj, ale je třeba umožnit přejmenování týmu z mnoha důvodů: špatně jsem napsal název, při registraci jsem nevěděl, jaký jméno dát, našel jsem si zábavnější název atd.

- Při importu z FIDE musí být použit Elo odpovídající typu turnaje, např. pokud je to 5+3, měl by se použít Blitz Elo, nikoli Standard. To je „užitečné“ i v běžných turnajích a podobně chybují i jiné programy.

- V registrační fázi chybí přehled – vidíme jen seznam týmů. Pokud bych chtěl vědět, zda je hráč zaregistrován a do jakého týmu patří, musím otevřít každý tým zvlášť a hledat ručně. Mělo by být možné mít co nejkompaktnější zobrazení se seznamem názvů týmů, které lze (pokud si přejete) rozbalit a zobrazit i členy. A možná filtr pro vyhledání hráče a určení jeho týmu.

- Při otevření týmu pro úpravu a registraci hráčů je u všech jmen vedle nich nula, která se zdá být bezúčelná. Možná by tam měl být výše zmíněný Elo, myslím. Co by tato „0“ měla představovat?

Díky jako vždy,

Claudio.

dávejte @Claudio Locarno, vlastně :) pokusím se přizpůsobit tomu z Basel v polovině května!

Zítra si myslím, že se vrátím k práci na týmových turnajích a zamyslím se nad tvými posledními navrženými úpravami. Ty pošli, že tu nebudeme nikdy mít strach z práce :) Opravdu ti děkuji za srdce

ahoj @Claudio jak slíbeno jsem se podařilo pracovat na týmových turnajích. Dej mi vědět, jestli je toto správný tok?

Uvolnil jsem novou verzi (v4.7.0), která prakticky implementuje všechny vaše požadavky. Napišu ti tak, abys věděl, kde se podívat a co testovat:

Z první žádosti (ta z 23. dubna 2026=

1. Potvrď všechny formace — Když generuješ kolo, nyní najdeš nad seznamem zápasů žluté upozornění s tlačítkem „Potvrdit všechny formace“: jeden klik a všechna stoly začnou s výchozím uspořádáním (hlavní hráči v pořadí šachovnice). Poté můžeš jednotlivě upravit ty, které potřebuješ. Přesně jsem myslel na tvůj případ 50 stolů.
  2. Výchozí uspořádání (hlavní hráči podle pořadí šachovnice). Po té můžeš upravovat jednotlivé podle potřeby. Myslel jsem právě na tvůj případ 50 stolů.
  3. Panel pro nesparované hráče — V záložce Týmy, během registrací, je nyní rámeček „Nesparovaní hráči“ s jednotlivci, kteří se zaregistrovali bez týmu. Můžeš:
  4. Přetáhnout hráče přímo na existující tým pro jeho přiřazení
  5. Vybrat více pomocí zaškrtávacích polí a kliknout „Nový tým z vybraných“ (modal s výchozím názvem „Team N“)
  6. Auto‑pair pro Elo: seřadit podle hodnocení, rozdělit na poloviny a párovat první s prvním dle tvého návrhu — nejvyšší Elo se automaticky stane kapitánem

Pro aktivaci individuálních registrací je v nastavení turnaje nový samostatný příznak: „Online individuální registrace (nesparovaní)“. Od té doby veřejné odkazy zobrazují návštěvníkům dvě možnosti:

„Zaregistruj tým“ nebo „Registrovat se sám“.

Z druhé žádosti (z 28. dubna 2026):

1. Přejmenovat tým — Kapitán z odkazu na správu i vy z administrace nyní můžete kdykoli během registrací přejmenovat tým.
  2. Elo pro kategorie – V průvodci a nastavení turnaje je nové pole „Typ kategorie (pro FIDE rating)“ s volbou mezi Standard / Rapid / Blitz. Pro blitz 5+3 nyní používá rating Blitz
  3. Namísto Standardu. Zjistil jsi vážnou chybu: systém ve skutečnosti čte z nesprávných polí a vždy končí přiřazením 0. Opraveno: „0“, které viděl jsi vedle jmen, bylo právě to, nyní se skutečné hodnocení zobrazí správně.
  4. Celkový přehled týmů + filtr – Nad seznamem týmů najdeš nástrojovou lištu s „Rozbalit vše / Sbalit vše“ a vyhledávací pole, které filtruje podle názvu týmu i jména hráče (vyhledává ve všech sestavách, včetně sbalených). Zadáním příjmení okamžitě zjistíš, do kterého týmu je zapsán.

Ověření e‑mailu

Je novinka, která ovlivňuje i tok, který už používal: nyní online registrace (týmy i jednotlivci) vyžadují potvrzení e‑mailem do 24 hodin. Registrovaný vyplní → obdrží e‑mail „Confirm Registration“ → klikne na odkaz → jen potom je registrace aktivní. Registrace, které nebyly potvrzeny, se po 7 dnech smažou. Je to anti‑spamová kontrola, kterou podle mého názoru bylo nutné mít.

Pro testování

Doporučuji vytvořit turnaj „TEST v4.7.0“ s pár šachovnicemi a:

1. Aktivuj obě přepínače (registrace týmů + jednotlivců)

2. Zaregistruj se jako samostatný hráč se svou e‑mailovou adresou – ověř tok e‑mailu

3. Registrovat 4–6 fiktivních nesparovaných (také s různými tvými e‑maily) a vyzkoušej drag & drop, „Nový tým z vybraných“, auto‑pair

4. Vytvoř také normální tým, přidej hráče přes FIDE search a ověř, že je rating správný podle vybrané kategorie

5. Generuj kolo → testuj „Potvrdit všechny formace“

6. Vyzkoušej filtr pro jméno hráče s několika plnými týmy

Formulář týmů je stále v beta verzi se upozorněním banneru, takže pokud najdeš něco, co nefunguje, napiš mi – i malé UX věci. Tvoje hlášení byla opravdu cenná.

Díky ještě jednou.

123»
Přihlásit se pro účast v diskusi
Tento web používá technické a analytické soubory cookie pro zlepšení zážitku.