Home / Forum / Návrhy / Elo nehodnocených

Elo nehodnocených

Ahoj Stefano,

vracím se k tématu, o kterém jsme krátce mluvili, protože při pokračování testů programu jsem si uvědomil, že je třeba téma trochu prohloubit, zejména nyní, když jsi implementoval úžasnou funkci pro masivní aktualizaci Elo přihlášených uživatelů na základě FIDE seznamů (Standard, Rapid a Blitz). Mimochodem, skvělá práce, je to velmi pohodlná funkce!

U individuálních turnajů je fakt, že hráč bez hodnocení se zaregistruje s Elo „0“ nebo „1399“, téměř irelevantní pro praktické účely tabulky, ale v týmových turnajích může tato situace způsobit zmatení.

Uděluji si numerický příklad, abych to lépe vysvětlil. Pokud v týmu máme hráče s 2000 Elo a nehodnoceného (NC), je správnější považovat průměrné Elo týmu za 1000 nebo 1700?

Rozumíš, že rozdíl je obrovský. Pokud organizátor musí přijímat týmy nebo vypočítávat kategorie na základě vyváženého průměru, tým s průměrem 1000 (který ve skutečnosti obsahuje 2000 a nováčka) zcela zkreslí hodnoty v poli a naruší kritéria vyrovnání. Nehodnocený hráč pravděpodobně bude hrát silou odhadnutou mezi 1000 a 1300 body, ne nulovou. Další praktický případ: ve našem turnaji máme hráče s Elo Blitz, ale bez Rapid. Pokud změníme turnaj z Blitz na Rapid, funkce pro přizpůsobení Elo mu ponechá Elo Blitz; existují tři možnosti: ponechat Elo Blitz, nastavit 0 nebo nastavit 1399. Každá z těchto možností má své výhody a nevýhody, ale já upřednostňuji 1399.

Máš naprosto pravdu, když říkáš, že globální standard FIDE pro nehodnocené je „nula“ (nebo spíše absence hodnocení) a že pod 1400 se jednoduše přepne na unrated v mezinárodním seznamu. Nicméně u turnajů, které se hrají pod ochranou FSI, je 1399 zlatým pravidlem pro nehodnocené. Navíc, pokud necháme pole Elo volné při online registraci, existuje reálné riziko nekonzistentních údajů (někteří se registrovají s 0, jiní s 1399 podle toho, co jim přijde na mysl).

Vzhledem k tomu, že nová funkce aktualizace z FIDE seznamů „čte“ a opravuje hodnocení podle typu (Standard/Rapid/Blitz), myslíš si, že by bylo možné integrovat zvláštní správu pro tyto případy?

Poskytuji pár nápadů, jak by se to mohlo strukturovat na úrovni logiky programu, přičemž zachováme mezinárodní charakter softwaru, ale zároveň zachováme místní specifika:

1. Fiktivní výpočetní hodnota (Default Rating pro Unrated): Umožnit programu uchovat v databázi příznak „Unrated“ (nebo zachovat oficiální FIDE 0), ale přidat možnost v nastavení turnaje typu: Přiřadit fiktivní Elo nehodnoceným pro výpočet průměrů. Pokud organizátor nastaví 1399, program použije tuto hodnotu k výpočtu průměru týmu nebo ke třídění, aniž by znečistil skutečné údaje hráče.
  2. V průběhu aktualizace seznamů: Když funkce dotazuje FIDE seznam a nenajde hráče (nebo ho najde s chybějícím/0 hodnocením), může jednat podle konfiguračního parametru turnaje (např. Pokud není v FIDE seznamu → Nastav Elo na X nebo Zachovej Unrated).

Co si o tom myslíš? Rád bych věděl, jestli i podle tebe téma stojí za hlubší prozkoumání, nebo máš jiný přístup k řešení problému zkreslených průměrů v týmových turnajích (který by však mohl být rozšířen na individuální).

Děkuji a ahoj,

Claudio

Zobrazit originál (IT)

čau @LTB

bod s hráči bez hodnocení v týmových turnajích je přesně takový, jak jsi popsal, a příklad 2000 + NC, který se stává „průměr 1000“.

Právě jsem ti vydal verzi v5.12.0, která problém vyřeší. Shrnuji, jak program nyní funguje, protože si myslím, že dobře sleduje tvůj rozum:

Co se prakticky mění

Pro italské turnaje (federace profilu = ITA, uvidíš to na profilu) jsem zaváděl pojem „Elo pro výpočet Unrated“ rovnající se 1399, zlaté pravidlo FSI, které jsi mi zmínil. Důležitý bod je:

- Skutečná hodnota hráče v databázi se nikdy nemění – kdo je v registru na 0, zůstává na 0. Číslo 1399 se používá jako výpočetní hodnota, přesně tak, jak jsi navrhl ve své první hypotéze.

- Aplikuje se na tři klíčové body:

1. Týmový průměr – nyní tým s 1 na 2000 + 3 Unrated má průměr 1549, ne 500. Rozdělení pásů je opět smysluplné.

2. Párování (TRF / párovací engine) – i bbpPairings vidí 1399 místo 0, takže párování nejsou již zkreslená.

3. Funkce „Aktualizovat hodnocení z FIDE“ – nyní navrhuje 1399 i pro ty, kteří nemají hodnocení v kategorii turnaje (případ „Blitz→Rapid: hráč má jen Blitz“, který jsi popsal). Vidíš to jako řádek označený žlutě v náhledu.

Pro mezinárodní turnaje (kdo má federaci profilu jinou než ITA) zůstává chování standardní FIDE: Unrated = 0, žádné nucené hodnoty.

Na tvou konkrétní otázku ohledně případu „Std → Rapid“

Potvrzuji, že jsi zachytil reálný případ: hráč s Elo Blitz a bez Rapid v Rapid turnaji byl dříve ponechán s hodnotou Blitz (málo správné z hlediska FIDE). Od verze 5.12.0 se v náhledu synchronizace FIDE tato řádka zobrazí s návrhem „Rapid n/d → použiji 1399 (floor turnaje)“ již předškrtnuté.

Důležité: každá řádka v náhledu má své zaškrtávací políčko, všechna je ve výchozím stavu zaškrtnuta. Pokud z nějakého důvodu chceš zachovat aktuální hodnotu konkrétního hráče (např. protože jsi ji zadal ručně), stačí odškrtnout to políčko před potvrzením. Počet v tlačítku „Použít“ se aktualizuje v reálném čase. Je navrženo právě tak, aby ti poskytlo jemnou kontrolu bez nutnosti globálních nastavení.

O ručním přepsání

Existuje jemnost, kterou jsem chtěl respektovat: floor se aktivuje jen pokud je hodnocení hráče 0 (nebo chybí). Pokud zadáš ručně jakékoli kladné Elo – i nízké, třeba 800 pro osmiletého dítěte – tato hodnota bude respektována v týmovém průměru a výpočtech. Nikdy se nevyžaduje zvýšení na floor. Ty máš vždy poslední slovo.

Jediná výjimka je funkce synchronizace FIDE, kde (protože jde o explicitní akci, kterou jsi záměrně spustil) program navrhuje přepsat ruční hodnotu na 1399, pokud je seznam FIDE pro danou kategorii prázdný – ale i tam stačí odškrtnout políčko a manuální hodnota se zachová.

Co musíš udělat

Nič. Funkce je již aktivní na všech tvých turnajích (federace ITA → floor 1399 ve výchozím nastavení). Stávající turnaje uvidí aplikovaný floor při dalším vygenerovaném kole (pro ty, které jsou právě v průběhu) nebo ihned (pro ty, které ještě přijímají registrace).

Pokud na konkrétním turnaji chceš zachovat chování „čistý FIDE“ (0 = 0) nebo jinou hodnotu, dej mi vědět: floor je pole pro turnaj, můžeme ho měnit případ od případu. Prozatím jsem nepřidal možnost upravit to přímo v rozhraní turnaje, protože si myslím, že pro FSI turnaje je 1399 vždy správná – pokud chceš selektor vystavený v UI, přidám ho rád.

Jsem rád, když zpětná vazba vede k zlepšení, které má smysl i mimo konkrétní případ. Logika zkreslených průměrů byla skutečně chyba a její vyřešení ve stejném rámci funkce „Aktualizovat hodnocení z FIDE“ dělá vše konzistentní: obě nástroje nyní mluví stejným jazykem.

Vyzkoušej to a dej mi vědět, jestli najdeš něco podivného nebo pokud ti přijde na mysl případ použití, který jsme neuváželi.

Pěkné, líbí se mi! Také si myslím, že jsme vyřešili neobvyklou situaci FIDE a tentokrát považuji za smysluplnější italský přístup.

Díky a ahoj,

Claudio.

dobrý den @LTB

díky za pozitivní zpětnou vazbu — vždy je potěšující, když se počáteční pochybnost promění v skutečnou zlepšení.

Jen malé doplnění k výběru: krátce jsem zprávu upravil oproti tomu, co jsem ti psal, protože ve skutečnosti většina uživatelů programu není italská. Pod kapotou je logika přesně ta, o které jsme diskutovali (pro federální turnaje ITA se Unrated stává 1399 při výpočtu), ale v textu viditelném na obrazovce jsem se vyhnul explicitnímu zmínění „FSI pravidlo“ nebo „1399 italské“. Etiketa říká jen „hodnota Unrated turnaje“ a číslo, které vidí organizátor. Takže francouzský nebo španělský uživatel nepřekvapí odkazem, který mu nepatří. Pro mezinárodní turnaje (ne-ITA federace) zůstává výchozí minimum 0 (nebo to, co si sami nastaví v profilu) a chování je klasické FIDE. Prakticky jsme dali možnost „italizovat“ software těm, kdo chtějí, aniž bychom to někomu nucili – souhlasím s tebou, že v tomto konkrétním případě je přístup FSI robustnější než FIDE, ale chtěl jsem, aby to bylo volba organizátora a ne vynucený výchozí stav.

Aktualizuji tě také o věci týkající se příštího měsíce: v následujících týdnech nepřidám nové funkce do modulů turnajů (ani individuálních, ani týmových). Vydali jsme hodně v krátkém čase (tvé požadavky na verzi 5.4 dolů, chess-results pro týmy, late entry, re-open tournament, sync FIDE a nyní Unrated floor) a chci dát organizátorům – nejprve tobě – možnost vyzkoušet ve výrobě vše, co bylo přidáno, aniž by se okamžitě překrývalo s něčím dalším. Zaměřím se pouze na opravy chyb podle hlášení: pokud ty nebo jiní uživatelé narazíte na něco, co nefunguje, dejte mi vědět a hned to opravím.

Požadavky na nové funkce jsou stále vítány – zaznamenám je, probereme je a když skončí období stabilizace, znovu se k nim vrátíme.

S pozdravem,

Ahoj Stefano,

souhlasím, nyní musíme vyčistit všechny zavedené funkce a pracovat na případných chybách. Budu nadále sledovat možné vylepšení, ale nejdůležitější je kontrola, tj. nepřicházet do situací, které by mohly ohrozit úspěch turnaje, aniž bychom měli možnost se vyhnout. V tomto směru už bylo hodně uděláno, ale budeme pokračovat v terénním výzkumu. Momentálně máme ve svém malém kruhu ještě dvě fáze kombinace (první dnes odpoledne), a další týmový turnaj již v přípravě na 17. června. Bez ohledu na samotné párování je něco, co například nevidím, možností veřejného uživatele vyhledávat/ nalézt různé naplánované turnaje bez znalosti přímého odkazu… pokud někdo dorazí na domovskou stránku chesspairings.org, upřímně se cítí trochu ztracený (IMHO): je to poněkud rozptýlené, myslím, že by bylo potřeba nějakých odkazů (na začátek a dobře viditelné) pro vstup do programu a vyhledávání veřejných turnajů, jinak se člověk může nechat zmást, jak postupovat (lidé čtou stále méně, potřebují být vedení v průběhu akce nebo se rychleji zklamou, než si myslíme… už samotné scrollování je silným odrazovým faktorem pro líné!). Pro přístup na my.chesspairings.org je třeba kliknout na jazyk a poté vybrat „Otevřít aplikaci“, a musím přiznat, že jsem to objevil při prohlížení zdrojového kódu stránky, abych našel různé odkazy :) Pro zkrácení času bych tedy zkusil zlepšit přístupnost vytvořením nějaké průvodní cesty, která zachytí pozornost návštěvníka a nechá ho nechat se dál. Omlouvám se za kritický tón, vezmi to tak, jak je.

Do budoucna se také pokusím vyhnout dlouhým vláknům na různá témata a budu se snažit otevírat specifická vlákna pro konkrétní problémy, což bude určitě lépe zvládnutelné.

Ahoj,

Claudio.

Ahoj @LTB v posledních dnech pracuji (je stále v beta verzi s poškozenými stránkami, takže je to jen pro vysvětlení) na https://www.wpchess.com/.

Jedná se o plugin pro WordPress, který ti umožní pomocí soukromého tokenu (který si vytvoříš ve svém profilu, zatím to ještě nemůžeš udělat) automaticky publikovat na tvém webu/blogu turnaje, které právě vytváříš, žebříky a párování v reálném čase (přesně jako by to bylo na chess-results nebo ve veřejné části chesspairings.org).

Tímto způsobem uživatelé, kteří znají tvůj web nebo sledují stránku s turnaji, nebudou muset dělat nic jiného než procházet a číst vaše stránky a odtamtud získají vše, a uživatel chesspairings nebude muset dělat nic jiného než zaškrtnout při vytváření turnaje, zda ho přidáš do seznamu nebo ne. Samozřejmě s kalendářem.

Dej mi vědět, co si o tom myslíš

Ciao @LTB in questi giorni sto lavorando (è ancora in beta con pagine rotte, quindi è solo per spiegarti) a https://www.wpchess.com/ .

In pratica è un plugin per wordpress che ti permetterà tramite un token privato (che andrai a creare nel tuo profilo, non lo puoi ancora fare) di pubblicare in automatico sul tuo sito/blog i tornei che stai per creare, le classifiche e gli abbinamenti in tempo reale (esattamente come se fosse su chess-results oppure dentro la parte pubblica di chesspairings.org).

In questo modo gli utenti che conoscono il vostro sito o seguono la pagina dei tornei non dovranno far altro che navigare e leggere le vostre pagine e da li avranno tutto, e l'utente di chesspairings non dovrà far altro che mettere una spunta in fase di creazione del torneo per dire se quello lo andrai ad accodare o meno all'elenco. Ovviamente con calendario.

Fammi sapere cosa ne pensi

Ahoj Stefano,

může to být zajímavé, zdá se užitečné pro kluby vybavené webovou stránkou jako my, ale jak přistupuješ k vyhledávání všech dostupných veřejných turnajů?! To znamená, že si představíš někoho, kdo říká: dnes večer bych šel na turnaj, kdo ví, jestli v mé oblasti nějaké jsou? Nebo ještě efektivnější pro ty, kteří možná cestují do města, které neznají, a chtějí hledat turnaje. V současné době je možné přistupovat k stránkám jiných webů spravujících turnaje a nastavit vyhledávací řetězce podle data, místa, názvu turnaje a podobně. Tím se zvyšuje viditelnost tvé stránky, kterou lze také využít jako nástroj pro hledání budoucích turnajů. Každopádně předám tvou zprávu našemu webmasterovi, určitě najde věc zajímavou.

Mezi závorkami, dnes jsme dokončili druhý stupeň naší kombinace, vše v pořádku :)

Během registrací jsem si všiml nedostatku ohledně Elo FIDE: při registraci z „Hledej FIDE“ je vždy nabídnut standardní Elo, i když turnaj jej nemá (a pak se místo toho správně přidává s pravým Elo). Uvidíš, jestli to stojí za to zaznamenat, nebo to uvidíme po „vyhlazení“.

Ahoj,

Claudio.

ahoj @LTB přidal jsem možnost nahrát oznámení (které ukazuje na externí cloudovou službu, aby se vůbec neohrozila bezpečnost serveru) při vytváření turnaje:

které pak může být staženo v veřejném turnaji:

A také jsem přidal mapování herních míst turnajů, takže pak mohu začít hledat. Dokončím wp plugin a přejdu k tomu, co jsi mi naznačil.

Ahoj Stefano, super, díky, ujistím tě, že bych na tom v oznámení znovu pracoval :) Ale zkázal jsem to přidat do již vytvořeného turnaje a na veřejné stránce to nevidím... Možná jsi ho nepřenesl do týmových turnajů? Přidal jsem ho sem: https://my.chesspairings.org/pubblico/torneo_squadre.php?id=258&token=cbf155e7e2787c6fdaccbb780a0597ee3993310166ece3532d9fc4e44c683515

dobrý den @LTB

ve skutečnosti to vidím na odkazu, který jsi uvedl:

Ahoj Stefano, teď je! Ale předtím tam nebylo, slibuji! :) Pravděpodobně cache nám způsobili potíže. I když je stránka v angličtině, přesto jsem zkopíroval veřejný odkaz turnaje ze stránky správy v italštině. Tohle je věc, kterou jsem ti nikdy nehlásil, protože ještě nevím, jak reprodukovat „problém“ konzistentně, ale někdy se stránka otevře v angličtině i když byl odkaz zkopírován tlačítkem „Kopírovat odkaz“ v italštině, a získal jsem odkaz, který jsem ti uvedl výše. Teď po opakovaném obnovení se stránka stala v italštině, přestože je odkaz stále stejný. Pokud ji otevřu z anonymní stránky, vrátí se do angličtiny. Co určuje jazyk veřejné stránky?

Ahoj @LTB

pokud nejsi přihlášen, výchozí stránka je v angličtině.

Ciao Stefano, in fase di iscrizione ricevo un "Errore di rete" se provo ad aggiungere ad una squadra un giocatore tramite la funzione "Cerca FIDE" (tra l'altro vorrei incollare un screenshot, ma non trovo come fare, però ho visto che tu sei riuscito). Se invece vado ad aggiungere uno spaiato, e cerco per giocatore FIDE, allora funziona.

Mi sono anche reso conto che apparantemente non c'è modo da parte dell'admin di cambiare l'Elo (o il nome) di un giocatore, anche se iscritto manualmente fuori FIDE. L'unico modo è cancellarlo e reiscriverlo. Credo che questa funzione dovrebbe essere presente.

Ciao,

Claudio.

ciao @LTB

solo amministratore può incollare immagini (sempre tema sicurezza).

Per le tue segnalazioni:

1. "Errore di rete" nella ricerca FIDE — ho fatto manutenzione al db ed aggiornato una VPS, temo che ci siamo incrociati
  2. Modifica giocatore iscritto — aggiunta icona matita (✎) blu accanto a ogni giocatore nel roster. Cliccandola si apre un modal per modificare cognome, nome, rating e titolo. Disponibile sia in fase iscrizioni che a torneo in corso.

Per favore prova ora entrambi

Ciao Stefano,

La matitina sembra funzionare solo per l'ultima squadra iscritta... non sono riuscito a capire la logica, all'inizio pensavo che funzionasse solo per i giocatori iscritti manualmente, ma non sembra essere così, nel torneo dove sto iscrivendo funziona solo per l'ultima squadra elencata! Inoltre solo l'ultima squadra ha un bottone "Iscrizione Squadra". C'è qualcosa di strano che non sono in grado di capire.

L'"Errore di rete" scritto in rosso da "Aggiungi da FIDE" lo prendo ancora.

@LTB che torneo è? mi copi anche url della pagina dove si verifica questo? prova ad aggiornare la pagina con CTRL+MAIUSC+R

Upraveno 27/05/2026 13:47

Ciao Stefano, adesso la matitina funziona per ogni giocatore. Prima di scriverti avevo provato innumerevoli volte a rifrescare con CTRL+F5. Comunque ok, anche se il fatto che ti apra un form di modifica al fondo delle formazioni è davvero poco intuitivo. Immagina un torneo con molte squadre, clicchi sulla matitina e poi devi scrollare la pagina fino in fondo per poter modificare il giocatore, uno può anche non minimamente avvedersene che in fondo alla pagina è apparsa la "Modifica giocatore".

L'errore di rete persiste.

Il torneo è questo: https://my.chesspairings.org/pubblico/torneo_squadre.php?id=258&token=cbf155e7e2787c6fdaccbb780a0597ee3993310166ece3532d9fc4e44c683515

Ciao,

Claudio.

@LTB questo?

Sì, il torneo è questo, ma l'Errore di rete era nella pagina dell'admin, quando clicchi su una squadra e hai la possibilità (per intenderci) di cambiare la formazione. Adesso funziona anche lì :) Non è andato per tutta la mattina. Spero che la segnalazione permetta di capire cosa potesse non andare. Purtroppo non potendo allegare screenshot la comunicazione è meno efficace.

Grazie e ciao,

Claudio.

12»
Přihlásit se pro účast v diskusi
Tento web používá technické a analytické soubory cookie pro zlepšení zážitku.