Home / Forum / Obecné diskuse / Tipy pro úspěšné pořádání šachového turnaje

Tipy pro úspěšné pořádání šachového turnaje

Ať už pořádáte svou první akci nebo stovku, zde je několik praktických tipů, které jsme si zapsali ze svého vlastního zkušenostního souboru a od organizátorů po celém světě.

Před turnajem:

1. Definujte jasně kontrolu času (Klasický, Rapid, Blitz) a uveďte případný increment
  2. Zvolte počet kol na základě očekávaného počtu účastníků (dobré pravidlo pro Švýcarský systém: kol = log₂(hráči), zaokrouhleno nahoru, ale nikdy méně než počet, který dělá odbočování smysluplným)
  3. Rozhodněte se předem o kritériích odbočování a publikujte je – tím předejdete sporům později
  4. Importujte FIDE ratingový seznam na ChessPairings.org, aby byla data hráčů předvyplněna
  5. Tiskněte QR kódované výsmy nebo stolní karty, pokud chcete profesionální vzhled

Během turnaje:

1. Vždy publikujte párování jak digitálně, tak na tištěné tabuli
  2. Okamžitě řešte přeskoky a odhlášení – zpoždění může ovlivnit budoucí párování
  3. Udržujte záznam rozhodnutí arbitra (přerušení, remíza dohodou atd.)
  4. Pokud používáte FIDE holandské párování: důvěřujte algoritmu, ale manuálně ověřte hraniční případy, pokud něco vypadá neobvykle

Po turnaji:

1. Exportujte konečné žebříčky a soubory PGN
  2. Odešlete výsledky vaší federaci pro zpracování hodnocení
  3. Získejte zpětnou vazbu od hráčů – co fungovalo, co ne

Jaké jsou vaše vlastní osvědčené postupy? Sdílejte je níže!

Zobrazit originál (EN)

dobrý den, použil jsem toto softwarové řešení pro turnaj ve své škole, jak mohu načíst hráče, které mám v databázi, do nového turnaje?

Bonginkosi napsal(a):
dobrý den, použil jsem toto softwarové řešení pro turnaj ve své škole, jak mohu načíst hráče, které mám v databázi, do nového turnaje?...

Ahoj @Bonginkosi! Děkujeme, že používáš ChessPairings pro svůj školní turnaj.

Existují dva způsoby načtení hráčů, v závislosti na tom, zda mají FIDE ID nebo ne.

Možnost A - Hráči SE FIDE ID

Při vytváření nového turnaje ve fázi registrace uvidíš pole „Bulk import (FIDE ID)“. Jednoduše vlož všechna FIDE ID oddělená čárkou, mezerou nebo novým řádkem a klikni na „Register All“. Systém automaticky načte jejich jména, hodnocení a federaci z naší databáze (1,8 milionu+ hráčů).

Možnost B - Hráči BEZ FIDE ID (nejčastější pro školní turnaje)

Tato možnost vyžaduje dva kroky:

Krok 1 – Přidat hráče do „Můj seznam hráčů“

1. Jdi na Můj seznam hráčů v horním menu
  2. Klikni zelené tlačítko + Přidat hráče

1. Vpravo uvidíš Bulk Import – umožňuje přidat mnoho hráčů najednou
  2. Zadej jednoho hráče na řádek v tomto formátu:

Smith John, 1500 Jones Mary, 1650 Brown David, 1400

1. Klikni Import Players a budou přidáni do tvé databáze hráčů.

Čárka a ELO jsou volitelné – pokud neuvádíš ELO, systém přiřadí výchozí hodnotu 1399.

Důležité: použij čárku pouze mezi jménem a ELO. Formát je: Příjmení Jméno, ELO

Krok 2 – Vytvořit turnaj s správnými nastaveními

Při vytváření turnaje ve fázích 5 (Možnosti) průvodce se ujisti, že povolíš tyto dva přepínače:

1. Internal tournament (club ELO) – říká systému používat interní hodnocení klubu pro párování a výpočty hodnocení
  2. Allow online registration – umožní ti přidávat hráče z tvé databáze

Jakmile je turnaj vytvořen, budeš ve fázi registrace, kde můžeš vyhledávat hráče podle jména v poli „Add single player“ a registrovat je jeden po druhém.

Krátce:

Doufáme, že to pomůže! Dejte nám vědět, pokud budete mít jakékoli otázky.

Upraveno 26/03/2026 14:10
Přihlásit se pro účast v diskusi
Tento web používá technické a analytické soubory cookie pro zlepšení zážitku.