Home / Forum / Návrhy / Rychlé zadání výsledků

Rychlé zadání výsledků

Ahoj, mám návrh: při zadávání výsledků kola bych doporučil místo kláves 1, 2 a 3 (odpovídajících 1-0, ½-½ a 0-1) používat klávesy 1 pro 1-0, 0 pro 0-1 a 5 pro ½-½. Považuji to za mnohem intuitivnější, protože hráč může jednoduše napsat „0“, aby označil vítězství černého, místo „3“, které s výsledkem nesouvisí. Klávesa 5 je alespoň v jiných programech běžně používána a proto je větší známost. V současnosti klávesa „0“ skutečně zapisuje výsledek „0-1“, ale nepřechází na další partii. I pro rozhodčího, který masivně zadává výsledky, je pravděpodobně intuitivnější používat 1, 5 a 0. Navíc, protože tyto klávesy nejsou využity, mohly by se k klávese 5 přidat i „p“ (patta) a „d“ (draw) pro zadání remízy.

Zobrazit originál (IT)

Ahoj @Claudio nastavil jsem 1 2 3, protože mi dva rozhodčí řekli, že v programu (nevím, jestli je to Swiss-Manager nebo Vega) byla kombinace kláves právě ta.

Nula není použitelné, protože s některými prohlížeči bere hodnotu z rozbalovacího menu 0-1 (tedy vítězství černého). Pohodlí mít 1 2 3 je, že jakmile si to osvojíš, můžeš pracovat velmi rychle.

Ahoj @stefanoloberti, Vega používá 1 5 0 (i když v jeho nastavení má také možnost používat 1-2-3, jak to dělalo jednou), Swiss-Manager používá 1-2-3 (vlastně, i když je to velmi rozšířené, považuji Swiss-Manager za opravdu málo praktický s jeho menu), Vesus používá 1 5 0 (po tom, co jsem mu přísně doporučil to udělat). Zapomeň na ostatní programy, které možná v minulosti učinily nešťastné rozhodnutí, ujišťuji tě, že když pořádíš turnaj a hráči zadávají výsledky, jen málo si vzpomíná na použití 3 pro označení vítězství Bílého... ve tabulce, aby se řeklo, že hráč prohrál, používá se 0, ne 3. Každopádně to rozhodneš ty, program je tvůj :) Ale najdeš spoustu podporovatelů 1-5-0!

Takže 1 pro bílé, 5 remí a 0 pro černé? Opravdu děkuji @Claudio za tvá doporučení (já ani nevím, jak se umísťují figurky na šachovnici, a snažím se pomoci svému synovi s motorickými dovednostmi, ale i tam mám problémy :))

Ahoj @stefanoloberti, nedělej si legraci, díky tobě! Rád vidím někoho, kdo s nadšením rozvíjí v oblasti, kde by se hodila čerstvá vzduchová nával. Tyto „doporučení“ jsou jen detaily pro usnadnění práce rozhodčího a pro zjednodušení neoficiálních a často „autogestovaných“ turnajů, kde nemusí být vždy přítomen rozhodčí u stolu (nebo kdo se o to stará, hraje také v turnaji, a ujistím tě, že je v tomto stavu rozsáhlý podzemní systém), a hráči po skončení zápasu sami zadávají výsledek; je třeba jim také zabránit v poškození… a ten, kdo spravuje turnaj, často ve stresových podmínkách (s místností pro hráče čekající na svůj tah), nemůže říct „nemohu to udělat“ k řešení nouzové situace způsobené tisíci faktory (kdo způsobil poškození dotykem programu, kdo zadal špatný výsledek a uvědomil si to až po dokončení tahu, kdo to zjistí až po skončení turnaje atd.). Program by měl umožnit zvládnout každou nečekanou situaci. Například ve vašem programu, když zadáte poslední výsledek a ukončíte turnaj pro získání žebříčku, co děláte, když se ten člověk, který si myslel, že je první, dozví, že jeho výsledek z posledního tahu byl zadán špatně (možná ho zadal správně, ale pak přijde někdo, kdo napíše opačný výsledek, protože si myslel, že to je jeho deskový stůl…)? Řeknete: „Omlouvám se, ale turnaj už je uzavřen!“ nebo by bylo lepší říct „žádný problém, znovu otevřu turnaj a zadám správný výsledek, a pak znovu vygeneruji správný žebříček!“?

Každopádně ano, doporučení je používat 1 pro vítězství a 0 pro porážku (mnohem intuitivnější, na formuláři je napsáno 0-1, ne 3). Pro remízu je situace otevřená, v tom smyslu, že často hráči, kteří se k zadání výsledku přijdou na konec, ptají se: „jak se zapsat remíza?“. Číslo 5 už dlouho představuje dobrý kompromis (nachází se uprostřed mezi 0 a 1, v prostředí klávesnice i numerické klávesnice, a intuitivně má smysl). Osobně bych také přijal klávesy „p“ (remíza) a „d“ (draw), protože jejich stisk obvykle nic neudělá, ale to je široce diskutovatelné a není to standard v žádném programu, který znám.

@Claudio vyvinul jsem sekci maratonů (pokud se nepletu, je to něco, co LTB udělalo minulý rok) a automaticky vytvářím QR kódy pro hráče (s jejich jménem a příjmením – vlastně nějaký odznak), které jim umožní zadat výsledek samostatně (pokud rozhodčí vybral tuto možnost). Rozhodčí si může zvolit, zda stačí jeden hráč nebo oba. Nyní jsem na turnaji v Luganu a Tommaso právě začal hru, takže mohu pracovat; přecházím do nastavení zadávání s 1 2 3.

Už vás budu informovat a ještě jednou díky

@Claudio na stránce tvého profilu: https://my.chesspairings.org/profilo.php jsem přidal možnost nastavit klávesy pro rychlé zadávání:

tak si každý bude volný používat oblíbenou kombinaci. Bez tvého návrhu jsem to nikdy nepřemýšlel

Skvělé, určitě předám tuto informaci těm, kteří se zabývali minulostní maratónem organizovaným námi! Předpokládám, že Tommaso je tvůj syn, 1884 z 11 let v růstu, nic špatného, gratuluji! :) Dnes potkáváš CM Fide, krásnou kočku na vyhlazení! Ale když jsem viděl fotku, vzpomněl jsem si, že ji už potkal v Agliè! Svět je malý...

to je on. Aglié se velmi bavil (mnoho přátel a první poražený FM) a ráno udělal dobrou výkonnost, zatímco odpoledne ne dobře, protože v cateringu jídlo nedotkl :)

stefanoloberti napsal(a):
@Claudio na stránce tvého profilu: https://my.chesspairings.org/profilo.php jsem přidal možnost nastavit klávesy pro rychlé zadávání:tak si každý bude volný používat oblíbenou kombinaci. Bez tvého náv...

Skvělé! A zapomněl jsi ho přidat na stránku s vkládáním, včetně odkazu na profil pro nastavení!! Ale když uložíš z „Klávesy Vkládání Výsledků“ se neaktualizuje, musíš stránku ručně obnovit, aby se aktualizovala... Očekáváme, že po kliknutí na Uložit se stránka zobrazí, co bylo uloženo. Pokud uložíš dvakrát, vrátí to zpět k tomu, co jsi měl předtím, což je podivné! :)

@Claudio byl problém s mezipamětí systému. Odebral jsem ho a nyní by měl být v pořádku

👍👍👍

@Claudio pokud chceš vyzkoušet část turnaje v týmech, dej mi vědět a pošlu ti pozvánku

Přihlásit se pro účast v diskusi
Tento web používá technické a analytické soubory cookie pro zlepšení zážitku.